Kövecses-Varga Lajos

Több, mint 30 éve gyűjti a történelmi Magyarország ásványait. 1957-ben született Lovászpatonán, ahol a helyi kavicsbányában találta első ősmaradványait, majd később a Bakony akkor még működő bauxitbányáiban az ásványait.

A szegedi egyetem elvégzése után két évig tanított, de már minden szabadidejét az ásványgyűjtésnek szentelte. Bejárta hazánk lelőhelyeit, de egye gyakrabban a Felvidék, később pedig – akárcsak ma -, az erdélyi működő és már rég bezárt bányahelyeket. Ezek közül némelyikre már kétszáznál is többször eljutott. Ez a szorgalmas gyűjtőszenvedély eredményezte, hogy mára hazánk legismertebb és legszebb magángyűjteményével rendelkezik.

A tízezernél is több ásványpéldánya közül a siófoki Ásványmúzeumban mintegy 3000 ásványa látható kiállítva. A világ leghíresebb magángyűjtői járnak hozzá csodálattal adózva gyűjteményének. A külföldi szakemberek is elismerik, hogy Kövecses-Varga Lajos gyűjteménye ásványpéldányainak szépségét, értékét és ritkaságát tekintve a legnagyobb és legszebb magángyűjtemény Közép-Európában – Erdélyi lelőhelyű példányait tekintve pedig bizonyára az egész Földön nincs teljesebb magánkollekció.

A múzeumot is önerőből tartja fenn a család – a gyűjtőt munkájában szülei, felesége és fiai is segítik. Jövőbeli tervei között az erdélyi bányahelyek minél alaposabb bejárása és erdélyi ásványgyűjtő túrák szervezése szerepel, melyhez tökéletes kiindulópont a közelmúltban felépült Bányavirág vendégház Kapnikbányán.